The making of de buddy rich remix

Dorus van Keulen
September 13, 2016

In deze video laat ik zien hoe je vanaf niks, nakkes, nada een volledige remix maakt van een bestaande plaat, in dit geval: Buddy Rich - The Beat Goes On. Het origineel is van YouTube gedownload met een handig online tooltje: www.youtube-mp3.org/nl. Daarna volgt de gehele productie in muzieksoftware FL Studio. Het begin start met een simpele kick om het tempo aan te geven en het origineel te kunnen stretchen. Je ziet hoe het origineel op tempo wordt gestretched, zonder dat de toonhoogtes veranderen.

Menselijke drumbeats

De drumbeat wordt gemaakt met een drumcomputer van Native Instruments (Battery 4). Om drumgeluiden menselijker te maken, alsof het "echt" wordt gedrumd wordeN per sample de volumes aangepast en veel variatie toegevoegd aan de hi/hats. Ook wordt hetzelfde drumpatroon een aantal gekopieerd een aantal keer en maak ik per stuk variaties waardoor ze niet allemaal hetzelfde klinken.

Drie basslijnen die klinken als ÉÉn

In deze productie maak ik gebruik van 3 bass-instrumenten. De eerste, de main basslijn, wordt gemaakt inTrillian, één van m´n favoriete Bass plugins. Ook één van de zwaarste. Deze plugin is chill omdat er heel veel akoestische basslijnen inzitten waardoor je ook veel menselijkere effecten erop los kunt laten. De tweede, een variant van de main basslijn geeft een "slide-up" geluid. Zodat sommige tonen een opwaartse klank krijgen (maakt het net weer menselijker). De derde is een subbass, gemaakt met SubBoomBass, die een hele fijne subbass heeft.Tonen hiervan worden qua melodie eenvoudiger en qua klanken het tegenovergestelde van de main-bass. Dat geeft een warm en vol effect. De SubBass wordt weggestopt in de laagste frequenties en "draagt" als het ware de beat. Ander basslijnen, andere tonen, niemand komt in die frequentie-zone.

Afmixen en masteren

Op ieder kanaal, ieder instrument worden effecten toegepast, met name de equalizer. Zo krijgt ieder geluid zijn eigen plaats in de frequentiezone van de productie. Zo zorg je ervoor dat geen geluiden, frequenties, elkaar in de weg gaan zitten. Geef bass zijn plek in de ruimte zoals ook de stemmen een plek in de ruimte moeten krijgen. Er worden effecten-samples toegevoegd om climaxen op te bouwen en gedeeltes meer op te laten vallen. Ook zie je automation lijnen terug komen in de productie die ervoor zorgen dat knoppen automatisch open en dicht draaien tijdens de beat. Het arrangement is vrij standaard voor mijn beats. Een goede introductie, de beat, break, de beat, outro.

boek van dorus vandaag nog

meer verhalen van dorus